Ramazan’ı sağlıklı ve rahat geçirmenin yolu güçlü bağışıklıktan geçiyor

Gündem 13.03.2025 - 13:02, Güncelleme: 13.03.2025 - 13:02 37 kez okundu.
 

Ramazan’ı sağlıklı ve rahat geçirmenin yolu güçlü bağışıklıktan geçiyor

Muratbey, bu Ramazan’da da “Muratbey’li Ramazan Tarifleri” projesi kapsamında Ramazan ayı boyunca D vitaminli peynirlerle hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli özel tarifler paylaşıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın, bunun için de iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirtiyor.
Muratbey, bu Ramazan’da da “Muratbey’li Ramazan Tarifleri” projesi kapsamında Ramazan ayı boyunca D vitaminli peynirlerle hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli özel tarifler paylaşıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın, bunun için de iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirtiyor. Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler meydana gelebiliyor. Sağlıklı beslenmenin en önemli şartı ise bağışıklığı güçlü tutmaktan geçiyor. İftar ve sahurda besin değeri yüksek gıdaları düzenli tüketmek, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiliyor.  Vücudu her türlü enfeksiyondan koruyan bağışıklık sistemi, Ramazan ayını sağlıklı ve rahat geçirmek için ayrı bir önem taşıyor. Bunun için iftar, iftar sonrası ve sahurda besin değeri yüksek, farklı türden besinlere yer verilmesi gerekiyor. Vitaminlerin zengin kaynağı olan havuç, kıvırcık salata, kırmızı pancar, maydanoz, ıspanak, kırmızı lahana, mandalina, portakal gibi koyu yeşil, kırmızı, mor renkli sebze ve meyvelere yenilmesi gerekiyor. Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda tüketilen peynirin, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, B grubunun önemli vitaminlerinden riboflavin gibi pek çok besin ögesinden zengin olduğunu belirten Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bu dönemde bol peynir tüketmenin vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacağını söylüyor.  Prof. Dr. Garipağaoğlu; “Yoğun kalsiyum ve protein içeriği ile uzun süre tok tutan ve kemik sağlığını da destekleyen peyniri az tuzlu tüketmek gerekiyor. Burgu, Topi, Sürmeli gibi az yağlı ve az tuzlu peynirleri tüketerek hem susamayı engellersiniz hem de tokluğu uzun süre sağlayabilirsiniz.” dedi. Garipağaoğlu, özellikle bu dönemde vücudun D vitamini düzeyinin yeterli olmasının, Ramazan süresince bağışıklık sistemini destekleyeceğini söyleyerek, “Ramazan’da, D vitaminini vücuda alabilmek çok önemli. Yeterli D vitamini bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Güneşten yeteri kadar faydalanılmadığı takdirde iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek önemlidir’’ dedi. Muratbey lezzet dostları, sevilen yemek blogger’ları tarafından Muratbey peynirleriyle hazırlanmış tarifler Ramazan boyunca Muratbey sosyal medya hesabı ve internet sitesinden paylaşılıyor. Sağlık dolu tariflerle bugün ne pişirsem diye düşünenlere birbirinden farklı lezzet fikirleri veriliyor. İşte bağışıklığı güçlendiren, leziz ve sağlıklı Muratbey peynirleriyle hazırlanmış tarifler:  PÜRELİ PAZI GRATEN İçindekiler: Püre için; 1 paket Muratbey Taze Kaşar peyniri 2 tepeleme yemek kaşığı Muratbey tereyağı 4 tane iri patates 1.5 çay bardağı süt 1.5 tatlı kaşığı tuz Pazı Graten için; 200 gr Muratbey Taze Kaşar peyniri rendesi 1 bağ pazı 1 tane iri soğan 1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı pul biber ve karabiber Hazırlık: 15DK Porsiyon: 4-6 Kişilik Pişirme: 20 DK Yapılışı: Patatesleri soyalım, bir kaç parçaya bölelim, az su ve tuz ilave edelim suyunu çekip yumuşayana kadar haşlayalım. Süt, yağ ve Muratbey Taze Kaşar peynirini ilave edelim ve ezici ile karıştıra karıştıra püre yapalım. Hafif yağladığınız kare borcama püreyi yayalım. Pazıları yıkayıp, ince ince doğrayalım. Soğanı yemeklik veya piyazlık doğrayalım. Zeytinyağında soğanları kavuralım, doğradığınız pazıları ilave edelim ve yapraklar ölene kadar kavuralım. Tuz ve baharat ilave edip karıştıralım. Pazı kavrulunca yağını tencerede bırakarak pazıyı bir tabağa alalım, yağlı tencerede beşamel sosu yapalım ki çok yağlı olmasın. Beşamel sos için yağlı tencereye unu ilave edelim ve kavuralım, üzerine süt ilave edelim, muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak sosu pişirelim. Daha sonra kavrulmuş pazıyı beşamel sosun içine alalım ve güzelce karıştıralım. Beşamel soslu pazıyı pürenin üzerine eşit şekilde yayalım. Üzerini Muratbey Taze Kaşar peyniri rendesi ile bolca kaplayalım ve kaşar peyniri eriyene kadar fırınlayalım. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/papatyaprenses/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Ayşe Gülden hazırladı.  Afiyet olsun! MURATBEY SÜRMELİ İLE ÇİBÖREK İçindekiler: İçi için: 200 gr Muratbey Sürmeli 6-7 dal ince kıyılmış dereotu Karabiber Hamuru İçin: 2 su bardağı un 3/4 su bardağı su 1 yemek kaşığı sirke Tuz Hazırlık: 45 DK Porsiyon: 4 Kişilik Pişirme: 15 DK Yapılışı: Önce derin bir kapta hamuru yoğurup üzerini örterek yarım saat hamuru dinlendirelim. Ardından Muratbey Sürmeli peynirini bir kapta ezelim. İçine kıyılmış dereotu ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Hamuru 10 parçaya ayırıp yuvarlayarak bezeler haline getirelim. Un serptiğimiz tezgâhta pasta tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına peynirli harcı yayıp diğer yarısını üstüne kapatıp yarım ay şeklini verelim. Daha sonra uç kısımlarını çatalla bastırıp kapatalım ve kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Havlu kâğıt serilmiş tabağa alalım daha sonra servis tabağına alalım. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/yersofrasiorg/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Semiha Güler Çiçek hazırladı. Afiyet olsun.   TAZE KAŞAR PEYNİRLİ PİDE İçindekiler: Hamuru için: ½ su bardağı ılık su ½ su bardağı ılık süt 1 paket kuru maya 1tatlı kaşığı toz şeker 2,5 su bardağı un (az gelirse arttırılabilir) 1 çay kaşığı tuz İçi için: Muratbey Taze Kaşar Peyniri Üzeri için: Muratbey Tereyağı 2 adet yumurta Hazırlık: 30 DK Porsiyon: 5 Kişilik Pişirme: 25 DK Yapılışı: Öncelikle ılık süt ve ılık suyu bir kaba alalım. İçine kuru maya ile birlikte şekeri katalım ve karıştıralım. 10 dakika mayanın aktive olması için bekleyelim. Derin bir yoğurma kabına unu eleyelim ve tuzu üzerine serpelim. Unun içine havuz açalım. Açtığımız havuzun içine hazırladığımız mayayı koyalım ve karıştıralım. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar hamuru yoğuralım. Yoğurduktan sonra, mayalanması için hamuru 30 dakika dinlendirelim. Mayaladığımız hamurdan yuvarlaklar koparalım. Un serptiğimiz tezgâhta hamuru ileri geri olacak şekilde açalım ve uzun bir şekil elde edelim. Açtığımız hamurun kenarlarına Muratbey Taze Kaşar peynirini dolduralım. Ardından içe doğru bastırarak katlayalım. Aynı malzemeleri hamurun üzerine de ekleyelim. Hamurun kenarlarına Muratbey Tereyağı sürerek önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 25-30 dakika arası pişirelim. Fırından çıkardığımız pidelerin üzerine sıcakken yumurta kıralım ve kenarlara tereyağını sürelim. Birkaç dakika daha fırında bekletip servis edelim. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/zeromelsfoodstories/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Zehra Yılmaz hazırladı. Afiyet olsun.   Hibya Haber Ajansı
Muratbey, bu Ramazan’da da “Muratbey’li Ramazan Tarifleri” projesi kapsamında Ramazan ayı boyunca D vitaminli peynirlerle hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli özel tarifler paylaşıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın, bunun için de iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirtiyor.
Muratbey, bu Ramazan’da da “Muratbey’li Ramazan Tarifleri” projesi kapsamında Ramazan ayı boyunca D vitaminli peynirlerle hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli özel tarifler paylaşıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın, bunun için de iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirtiyor. Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler meydana gelebiliyor. Sağlıklı beslenmenin en önemli şartı ise bağışıklığı güçlü tutmaktan geçiyor. İftar ve sahurda besin değeri yüksek gıdaları düzenli tüketmek, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiliyor.  Vücudu her türlü enfeksiyondan koruyan bağışıklık sistemi, Ramazan ayını sağlıklı ve rahat geçirmek için ayrı bir önem taşıyor. Bunun için iftar, iftar sonrası ve sahurda besin değeri yüksek, farklı türden besinlere yer verilmesi gerekiyor. Vitaminlerin zengin kaynağı olan havuç, kıvırcık salata, kırmızı pancar, maydanoz, ıspanak, kırmızı lahana, mandalina, portakal gibi koyu yeşil, kırmızı, mor renkli sebze ve meyvelere yenilmesi gerekiyor. Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda tüketilen peynirin, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, B grubunun önemli vitaminlerinden riboflavin gibi pek çok besin ögesinden zengin olduğunu belirten Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bu dönemde bol peynir tüketmenin vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacağını söylüyor.  Prof. Dr. Garipağaoğlu; “Yoğun kalsiyum ve protein içeriği ile uzun süre tok tutan ve kemik sağlığını da destekleyen peyniri az tuzlu tüketmek gerekiyor. Burgu, Topi, Sürmeli gibi az yağlı ve az tuzlu peynirleri tüketerek hem susamayı engellersiniz hem de tokluğu uzun süre sağlayabilirsiniz.” dedi. Garipağaoğlu, özellikle bu dönemde vücudun D vitamini düzeyinin yeterli olmasının, Ramazan süresince bağışıklık sistemini destekleyeceğini söyleyerek, “Ramazan’da, D vitaminini vücuda alabilmek çok önemli. Yeterli D vitamini bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Güneşten yeteri kadar faydalanılmadığı takdirde iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek önemlidir’’ dedi. Muratbey lezzet dostları, sevilen yemek blogger’ları tarafından Muratbey peynirleriyle hazırlanmış tarifler Ramazan boyunca Muratbey sosyal medya hesabı ve internet sitesinden paylaşılıyor. Sağlık dolu tariflerle bugün ne pişirsem diye düşünenlere birbirinden farklı lezzet fikirleri veriliyor. İşte bağışıklığı güçlendiren, leziz ve sağlıklı Muratbey peynirleriyle hazırlanmış tarifler:  PÜRELİ PAZI GRATEN İçindekiler: Püre için; 1 paket Muratbey Taze Kaşar peyniri 2 tepeleme yemek kaşığı Muratbey tereyağı 4 tane iri patates 1.5 çay bardağı süt 1.5 tatlı kaşığı tuz Pazı Graten için; 200 gr Muratbey Taze Kaşar peyniri rendesi 1 bağ pazı 1 tane iri soğan 1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı pul biber ve karabiber Hazırlık: 15DK Porsiyon: 4-6 Kişilik Pişirme: 20 DK Yapılışı: Patatesleri soyalım, bir kaç parçaya bölelim, az su ve tuz ilave edelim suyunu çekip yumuşayana kadar haşlayalım. Süt, yağ ve Muratbey Taze Kaşar peynirini ilave edelim ve ezici ile karıştıra karıştıra püre yapalım. Hafif yağladığınız kare borcama püreyi yayalım. Pazıları yıkayıp, ince ince doğrayalım. Soğanı yemeklik veya piyazlık doğrayalım. Zeytinyağında soğanları kavuralım, doğradığınız pazıları ilave edelim ve yapraklar ölene kadar kavuralım. Tuz ve baharat ilave edip karıştıralım. Pazı kavrulunca yağını tencerede bırakarak pazıyı bir tabağa alalım, yağlı tencerede beşamel sosu yapalım ki çok yağlı olmasın. Beşamel sos için yağlı tencereye unu ilave edelim ve kavuralım, üzerine süt ilave edelim, muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak sosu pişirelim. Daha sonra kavrulmuş pazıyı beşamel sosun içine alalım ve güzelce karıştıralım. Beşamel soslu pazıyı pürenin üzerine eşit şekilde yayalım. Üzerini Muratbey Taze Kaşar peyniri rendesi ile bolca kaplayalım ve kaşar peyniri eriyene kadar fırınlayalım. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/papatyaprenses/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Ayşe Gülden hazırladı.  Afiyet olsun! MURATBEY SÜRMELİ İLE ÇİBÖREK İçindekiler: İçi için: 200 gr Muratbey Sürmeli 6-7 dal ince kıyılmış dereotu Karabiber Hamuru İçin: 2 su bardağı un 3/4 su bardağı su 1 yemek kaşığı sirke Tuz Hazırlık: 45 DK Porsiyon: 4 Kişilik Pişirme: 15 DK Yapılışı: Önce derin bir kapta hamuru yoğurup üzerini örterek yarım saat hamuru dinlendirelim. Ardından Muratbey Sürmeli peynirini bir kapta ezelim. İçine kıyılmış dereotu ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Hamuru 10 parçaya ayırıp yuvarlayarak bezeler haline getirelim. Un serptiğimiz tezgâhta pasta tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına peynirli harcı yayıp diğer yarısını üstüne kapatıp yarım ay şeklini verelim. Daha sonra uç kısımlarını çatalla bastırıp kapatalım ve kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Havlu kâğıt serilmiş tabağa alalım daha sonra servis tabağına alalım. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/yersofrasiorg/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Semiha Güler Çiçek hazırladı. Afiyet olsun.   TAZE KAŞAR PEYNİRLİ PİDE İçindekiler: Hamuru için: ½ su bardağı ılık su ½ su bardağı ılık süt 1 paket kuru maya 1tatlı kaşığı toz şeker 2,5 su bardağı un (az gelirse arttırılabilir) 1 çay kaşığı tuz İçi için: Muratbey Taze Kaşar Peyniri Üzeri için: Muratbey Tereyağı 2 adet yumurta Hazırlık: 30 DK Porsiyon: 5 Kişilik Pişirme: 25 DK Yapılışı: Öncelikle ılık süt ve ılık suyu bir kaba alalım. İçine kuru maya ile birlikte şekeri katalım ve karıştıralım. 10 dakika mayanın aktive olması için bekleyelim. Derin bir yoğurma kabına unu eleyelim ve tuzu üzerine serpelim. Unun içine havuz açalım. Açtığımız havuzun içine hazırladığımız mayayı koyalım ve karıştıralım. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar hamuru yoğuralım. Yoğurduktan sonra, mayalanması için hamuru 30 dakika dinlendirelim. Mayaladığımız hamurdan yuvarlaklar koparalım. Un serptiğimiz tezgâhta hamuru ileri geri olacak şekilde açalım ve uzun bir şekil elde edelim. Açtığımız hamurun kenarlarına Muratbey Taze Kaşar peynirini dolduralım. Ardından içe doğru bastırarak katlayalım. Aynı malzemeleri hamurun üzerine de ekleyelim. Hamurun kenarlarına Muratbey Tereyağı sürerek önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 25-30 dakika arası pişirelim. Fırından çıkardığımız pidelerin üzerine sıcakken yumurta kıralım ve kenarlara tereyağını sürelim. Birkaç dakika daha fırında bekletip servis edelim. Bu leziz tarifi bizim için https://www.instagram.com/zeromelsfoodstories/ sitesindeki enfes lezzetlerle tanıdığımız Zehra Yılmaz hazırladı. Afiyet olsun.   Hibya Haber Ajansı
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adliyehaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.