Kalın Bağırsak Kanserinde Poliplerin Önemi
Kalın Bağırsak Kanserinde Poliplerin Önemi
Kalın Bağırsak Kanseri Riski Taşıyanlara Dikkat. Bu konuda Poliplerin önemine dikkat çeken uzmanlar, yetişkinlere uyarılarda bulundu. VM Medical Park Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Çelebi, kalın bağırsak poliplerinin ve bunların kanserle ilişkisinin sıklıkla göz ardı edildiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Yetişkinlerde her 5 kişiden 1’inde görülebilen poliplerin, 50 yaş üstünde %40, 65 yaş [...]
Kalın Bağırsak Kanseri Riski Taşıyanlara Dikkat. Bu konuda Poliplerin önemine dikkat çeken uzmanlar, yetişkinlere uyarılarda bulundu.
VM Medical Park Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Çelebi, kalın bağırsak poliplerinin ve bunların kanserle ilişkisinin sıklıkla göz ardı edildiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Yetişkinlerde her 5 kişiden 1’inde görülebilen poliplerin, 50 yaş üstünde %40, 65 yaş üstünde ise %50 oranında tespit edildiğini vurguladı.
Kalın Bağırsak Polipleri Nedir?Kalın bağırsakta oluşan polipler, bağırsak duvarından kaynaklanan küçük, çoğunlukla iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerdir. Ancak bazı polipler zamanla kansere dönüşebilir. Doç. Dr. Çelebi, “Kalın bağırsak kanserlerinin en önemli sebebinin polipler olduğu unutulmamalıdır.” diyerek konunun ciddiyetine dikkat çekti.
Kimler Risk Altında?Doç. Dr. Çelebi, kalın bağırsak polipi oluşum riskini artıran faktörleri şöyle sıraladı:
45 yaş ve üzeri olmak Aşırı kilolu olmak Hareketsiz yaşam tarzı Şeker hastalığı Kişinin kendisinde veya ailesinde kalın bağırsak kanseri veya polipi öyküsü Sigara kullanımı Kalıtsal polip oluşumuna yatkınlık (Ailesel polipozis sendromları) Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak hastalıkları Poliplerin Belirtileri Nelerdir?Çoğu zaman belirti vermeyen polipler, genellikle tarama amaçlı yapılan kolonoskopi veya başka bir nedenle çekilen röntgen gibi görüntüleme yöntemleriyle tesadüfen ortaya çıkar. Ancak polipler büyüdükçe dışkılama alışkanlığında değişiklikler, dışkıda kan veya mukus, kansızlık ve nadiren karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir.
Tanı ve Tedavi YöntemleriDoç. Dr. Çelebi, dışkıda gizli kan testinin polip tanısında yetersiz kaldığını, kolonoskopinin ise hem tanı hem de tedavi için en etkili ve güvenli yöntem olduğunu belirtti. Kolonoskopi sırasında poliplerin çoğu çıkarılabilir. Küçük ve saplı polipler kolayca alınabilirken, büyük veya sapsız poliplerin çıkarılması için ileri endoskopik teknikler gerekebilir. Nadiren de olsa bazı poliplerin ameliyatla alınması gerekebilir.
Polipler Tekrarlayabilir mi?Poliplerin tekrarlama riskinin poliplerin türüne ve büyüklüğüne göre değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Çelebi, “Polip çıkarıldıktan sonra bile yeniden polip oluşabilir. Bu nedenle gastroenteroloji uzmanının önerdiği aralıklarla kolonoskopi kontrollerine devam edilmelidir.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.