Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Uzmanından Sıcak Kemoterapi Uyarısı 

Gündem 22.10.2024 - 14:00, Güncelleme: 22.10.2024 - 13:50 45 kez okundu.
 

Uzmanından Sıcak Kemoterapi Uyarısı 

Birkaç yıl öncesine kadar kanser karın içine yayıldığında ümit kesilen hastalar, son yıllarda yaygınlaşan sıcak kemoterapi tedavisiyle yaşama tutunuyor. Ancak uzmanlar, hastaları uyarıyor: Prof. Dr. Cem Terzi, “Bu tedavi, yüksek riskli olduğu için sadece tümör konseylerinin onayladığı hastalara, bu alanda uzmanlaşmış deneyimli cerrahlar tarafından yoğun bakım şartları iyi, tam donanımlı hastanelerde uygulanmalı” dedi. Kolon ve rektum cerrahisi alanında çalışan Genel [...]
Birkaç yıl öncesine kadar kanser karın içine yayıldığında ümit kesilen hastalar, son yıllarda yaygınlaşan sıcak kemoterapi tedavisiyle yaşama tutunuyor. Ancak uzmanlar, hastaları uyarıyor: Prof. Dr. Cem Terzi, “Bu tedavi, yüksek riskli olduğu için sadece tümör konseylerinin onayladığı hastalara, bu alanda uzmanlaşmış deneyimli cerrahlar tarafından yoğun bakım şartları iyi, tam donanımlı hastanelerde uygulanmalı” dedi. Kolon ve rektum cerrahisi alanında çalışan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Terzi, karın zarı kanserlerinde, başarılı bir cerrahi operasyondan sonra verilen sıcak kemoterapi uygulamasının (HİPEK), son yıllarda kanser hastalarına umut olduğunu söyledi. Özellikle kolon ve rektum (kalın bağırsak), yumurtalık ve apendiks kanserlerinin ileri aşamasında karın bölgesine yayılabildiğini belirten Terzi, “Tıpta ‘peritoneal karsinomatozis’ adıyla bilinen kanserin karın zarı içine yayıldığı durumda, karın zarındaki kötü huylu tümörler, bir cerrahi operasyonla titizlikle temizleniyor ve karın zarı içine ısıtılmış kemoterapi sıvısı ameliyat esnasında uygulanarak gözle görülmeyecek kadar küçük kanser hücreleri yok ediliyor. Bu uygulama ile hastaların yüzde 25-30’u kanserden tamamen kurtulabiliyor” dedi. Cerrah en az 100 ameliyat deneyimli olmalı Prof.Dr.Cem Terzi, hastaların sıcak kemoterapi tedavisini araştırırken bilinçli olmasının hayati önemde olduğuna değinerek “Bu tedaviyi yapacak cerrahların daha önce bu yöntemi en az 80-100 kez yapmış olması, sertifikalı, bu konuda uluslararası çalışmalarda bilimsel yayınlarının yayınlanması gerekiyor. Özel ya da kamu hastanesinde akademik çalışma ortamı ola, düzenli tümör konseyleri toplanan, yoğun bakım şartları iyi olan tam teşekküllü merkezlerinde yapılması gerekir” dedi Sıcak kemoterapi tedavisine her hastanın uygun olmadığına dikkati çeken Prof.Dr.Cem Terzi, “Bu tedaviye cerrah tek başına değil, medikal onkolog, patolog, anestezist, radyolog ve cerrahlardan oluşan tümör konseylerinde enine boyuna tartışarak ortak karar verilir. Agresif ve komplikasyon oranı yüksek bir tedavi olduğu için gelişmiş ülkelerde, sadece bu konuda uzmanlaşan birkaç merkez yetkilendiriliyor. Örneğin İngiltere’de sıcak kemoterapi tedavisini sadece 4 merkezin yapmasına izin verilmiş durumda” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Birkaç yıl öncesine kadar kanser karın içine yayıldığında ümit kesilen hastalar, son yıllarda yaygınlaşan sıcak kemoterapi tedavisiyle yaşama tutunuyor. Ancak uzmanlar, hastaları uyarıyor: Prof. Dr. Cem Terzi, “Bu tedavi, yüksek riskli olduğu için sadece tümör konseylerinin onayladığı hastalara, bu alanda uzmanlaşmış deneyimli cerrahlar tarafından yoğun bakım şartları iyi, tam donanımlı hastanelerde uygulanmalı” dedi. Kolon ve rektum cerrahisi alanında çalışan Genel [...]

Birkaç yıl öncesine kadar kanser karın içine yayıldığında ümit kesilen hastalar, son yıllarda yaygınlaşan sıcak kemoterapi tedavisiyle yaşama tutunuyor.

Ancak uzmanlar, hastaları uyarıyor: Prof. Dr. Cem Terzi, “Bu tedavi, yüksek riskli olduğu için sadece tümör konseylerinin onayladığı hastalara, bu alanda uzmanlaşmış deneyimli cerrahlar tarafından yoğun bakım şartları iyi, tam donanımlı hastanelerde uygulanmalı” dedi. Kolon ve rektum cerrahisi alanında çalışan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Terzi, karın zarı kanserlerinde, başarılı bir cerrahi operasyondan sonra verilen sıcak kemoterapi uygulamasının (HİPEK), son yıllarda kanser hastalarına umut olduğunu söyledi. Özellikle kolon ve rektum (kalın bağırsak), yumurtalık ve apendiks kanserlerinin ileri aşamasında karın bölgesine yayılabildiğini belirten Terzi, “Tıpta ‘peritoneal karsinomatozis’ adıyla bilinen kanserin karın zarı içine yayıldığı durumda, karın zarındaki kötü huylu tümörler, bir cerrahi operasyonla titizlikle temizleniyor ve karın zarı içine ısıtılmış kemoterapi sıvısı ameliyat esnasında uygulanarak gözle görülmeyecek kadar küçük kanser hücreleri yok ediliyor. Bu uygulama ile hastaların yüzde 25-30’u kanserden tamamen kurtulabiliyor” dedi.

Cerrah en az 100 ameliyat deneyimli olmalı

Prof.Dr.Cem Terzi, hastaların sıcak kemoterapi tedavisini araştırırken bilinçli olmasının hayati önemde olduğuna değinerek “Bu tedaviyi yapacak cerrahların daha önce bu yöntemi en az 80-100 kez yapmış olması, sertifikalı, bu konuda uluslararası çalışmalarda bilimsel yayınlarının yayınlanması gerekiyor. Özel ya da kamu hastanesinde akademik çalışma ortamı ola, düzenli tümör konseyleri toplanan, yoğun bakım şartları iyi olan tam teşekküllü merkezlerinde yapılması gerekir” dedi Sıcak kemoterapi tedavisine her hastanın uygun olmadığına dikkati çeken Prof.Dr.Cem Terzi, “Bu tedaviye cerrah tek başına değil, medikal onkolog, patolog, anestezist, radyolog ve cerrahlardan oluşan tümör konseylerinde enine boyuna tartışarak ortak karar verilir. Agresif ve komplikasyon oranı yüksek bir tedavi olduğu için gelişmiş ülkelerde, sadece bu konuda uzmanlaşan birkaç merkez yetkilendiriliyor. Örneğin İngiltere’de sıcak kemoterapi tedavisini sadece 4 merkezin yapmasına izin verilmiş durumda” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adliyehaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.