DSÖ, aşırı sodyum tüketimine dikkat çekti
Gündem
19.01.2025 - 13:43, Güncelleme:
19.01.2025 - 13:43 74 kez okundu.
DSÖ, aşırı sodyum tüketimine dikkat çekti
Cenevre, 19 Ocak (Hibya) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sodyum aşırı tüketiminin, kan basıncının yükselmesi ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sağlık sorunlarına yol açan bir faktör olarak yıllık yaklaşık 1,89 milyon ölüme neden olduğunu açıkladı.
DSÖ, sodyumun aşırı tüketiminin, kan basıncının yükselmesi ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sağlık sorunlarına yol açan bir faktör olarak yıllık yaklaşık 1,89 milyon ölüme neden olduğunu bildirdi.
Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yarattığı yük, dünya çapında önemli bir halk sağlığı ve kalkınma sorunu teşkil etmektedir. Sağlıklı beslenme profiline sahip olmayan, özellikle sanayi üretimi gıdaların aşırı üretimi ve aşırı tüketiminin değiştirilmesi için acil önlemler alınması gerekmektedir. En büyük endişe, sodyum, şeker ve sağlıksız yağların, özellikle trans yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerinin aşırı tüketimi ile tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyvelerin düşük tüketimidir. Birçok yüksek gelirli ülkede, giderek daha fazla düşük ve orta gelirli ülkelerde, diyetteki sodyumun önemli bir kısmı işlenmiş gıdalardan gelmektedir.
Sodyum, plazma hacminin korunması, asit-baz dengesinin sağlanması, sinir impulslarının iletimi ve normal hücre fonksiyonu için gerekli olan temel bir besin maddesidir."
Hibya Haber Ajansı
Cenevre, 19 Ocak (Hibya) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sodyum aşırı tüketiminin, kan basıncının yükselmesi ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sağlık sorunlarına yol açan bir faktör olarak yıllık yaklaşık 1,89 milyon ölüme neden olduğunu açıkladı.
DSÖ, sodyumun aşırı tüketiminin, kan basıncının yükselmesi ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sağlık sorunlarına yol açan bir faktör olarak yıllık yaklaşık 1,89 milyon ölüme neden olduğunu bildirdi.
Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yarattığı yük, dünya çapında önemli bir halk sağlığı ve kalkınma sorunu teşkil etmektedir. Sağlıklı beslenme profiline sahip olmayan, özellikle sanayi üretimi gıdaların aşırı üretimi ve aşırı tüketiminin değiştirilmesi için acil önlemler alınması gerekmektedir. En büyük endişe, sodyum, şeker ve sağlıksız yağların, özellikle trans yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerinin aşırı tüketimi ile tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyvelerin düşük tüketimidir. Birçok yüksek gelirli ülkede, giderek daha fazla düşük ve orta gelirli ülkelerde, diyetteki sodyumun önemli bir kısmı işlenmiş gıdalardan gelmektedir.
Sodyum, plazma hacminin korunması, asit-baz dengesinin sağlanması, sinir impulslarının iletimi ve normal hücre fonksiyonu için gerekli olan temel bir besin maddesidir."
Hibya Haber Ajansı
Hibya Haber Ajansı, Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.