Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Cevdet DÜZ Adliye Haber İmtiyaz Sahibi
Köşe Yazarı
Cevdet DÜZ Adliye Haber İmtiyaz Sahibi
 

Bu ülkeyi Hukuk mu? yoksa Medyamı ? Yönetiyor.

Bu ülkeyi Hukuk mu? yoksa Medyamı ? Yönetiyor. Medya mı Üstün? Hukuk mu Üstün? Habercilik, hiçbir şekilde hukuk kurallarının olmadığı, hukuk dışı ve hukuksuz bir ortam değildir. Normal hukuk kuralları  ve  bunların  uygulaması  aynen  dijital  ortam  için  de  geçerlidir zekâ sahibi varlıkların olduğu ve birlikte yaşadığı her ortamda hukuk da mutlak surette var olacaktır. Bunun için  ülkemizde  ve  yabancı hukuk  düzenlerinde  çok  sayıda hukuki  düzenleme yapılmış, mahkeme kararı verilmiş ve sonuçta bir “Bilişim Hukuku” disiplini ortaya çıkmıştır. Buna karşın hukukun uygulanmasındaki en büyük sorunun insan faktöründen kaynaklandığı görülür Hukuk  kurallarına  dayanılarak verilen  mahkeme  kararlarının  devletin  kendisi  dahil  tüm  gerçek  ve  tüzel  kişiler  tarafından uyulması zorunluluğu da Anayasanın açık hükmüdür. Ülkemizde,  “Medya” kuruluşunun ya da internet sitesinin “ben bu mahkeme  kararını  tanımıyorum,  uymam,  bu  bana  hitap  etmiyor,  bu  benim  görevim  değil” demek gibi bir şansı yoktur. Ancak sulh ceza Hakimliği tarafından verilmiş bir karar bulunması halinde içerik sağlayıcılarının herhangi bir takdir yetkisinden söz edilemez. Her hâlükârda söz konusu kararı uygulamakla yükümlüdürler.  Uygar bireylerden beklenen mahkemenin bu kararı kendilerine Bildirildiğin de başkaca bir şeye gerek kalmaksızın bu kararı kendiliğinden uygulamalarıdır. Bu durum açıkça hem hukuk devleti ilkesine hem de Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir. maalesef ülkemizde bazı yayın kuruluşları kendilerini T.C hukukunun üstünde tutmaya çalışmaktadır. Medya,T.C kanunlarından ve Mahkemelerinin. kararlarından daha üstün olamaz, şayet böyle bir durum söz konusu olursa bu ülkeyi medya yönetmeye başlamış demektir o zaman biz bir Hukuk Devleti olamayız medya yönetim Devleti oluruz dedi. kişilik haklarına aykırılık teşkil eden yayınları yapan bazı içerik sağlayıcıları haber siteleri sulh ceza hakimliği tarafından verilen  erişimin engellenmesi  kararına  rağmen  içeriği kaldırmamaktadır. Hiçbir Medya kuruluşu, yargı erkinden daha üstün bir konumda değildir. Hukuk devleti olmanın gereği budur.   
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2023 - Çarşamba

Bu ülkeyi Hukuk mu? yoksa Medyamı ? Yönetiyor.

Bu ülkeyi Hukuk mu? yoksa Medyamı ? Yönetiyor.

Medya mı Üstün? Hukuk mu Üstün?

Habercilik, hiçbir şekilde hukuk kurallarının olmadığı, hukuk dışı ve hukuksuz bir ortam değildir. Normal hukuk kuralları  ve  bunların  uygulaması  aynen  dijital  ortam  için  de  geçerlidir zekâ sahibi varlıkların olduğu ve birlikte yaşadığı her ortamda hukuk da mutlak surette var olacaktır.

Bunun için  ülkemizde  ve  yabancı hukuk  düzenlerinde  çok  sayıda hukuki  düzenleme yapılmış, mahkeme kararı verilmiş ve sonuçta bir “Bilişim Hukuku” disiplini ortaya çıkmıştır. Buna karşın hukukun uygulanmasındaki en büyük sorunun insan faktöründen kaynaklandığı görülür

Hukuk  kurallarına  dayanılarak verilen  mahkeme  kararlarının  devletin  kendisi  dahil  tüm  gerçek  ve  tüzel  kişiler  tarafından uyulması zorunluluğu da Anayasanın açık hükmüdür.

Ülkemizde,  “Medya” kuruluşunun ya da internet sitesinin “ben bu mahkeme  kararını  tanımıyorum,  uymam,  bu  bana  hitap  etmiyor,  bu  benim  görevim  değil” demek gibi bir şansı yoktur.

Ancak sulh ceza Hakimliği tarafından verilmiş bir karar bulunması halinde içerik sağlayıcılarının herhangi bir takdir yetkisinden söz edilemez.

Her hâlükârda söz konusu kararı uygulamakla yükümlüdürler. 

Uygar bireylerden beklenen mahkemenin bu kararı kendilerine Bildirildiğin de başkaca bir şeye gerek kalmaksızın bu kararı kendiliğinden uygulamalarıdır.

Bu durum açıkça hem hukuk devleti ilkesine hem de Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir.

maalesef ülkemizde bazı yayın kuruluşları kendilerini T.C hukukunun üstünde tutmaya çalışmaktadır. Medya,T.C kanunlarından ve Mahkemelerinin. kararlarından daha üstün olamaz, şayet böyle bir durum söz konusu olursa bu ülkeyi medya yönetmeye başlamış demektir o zaman biz bir Hukuk Devleti olamayız medya yönetim Devleti oluruz dedi.

kişilik haklarına aykırılık teşkil eden yayınları yapan bazı içerik sağlayıcıları haber siteleri sulh ceza hakimliği tarafından verilen  erişimin engellenmesi  kararına  rağmen  içeriği kaldırmamaktadır.

Hiçbir Medya kuruluşu, yargı erkinden daha üstün bir konumda değildir. Hukuk devleti olmanın gereği budur. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adliyehaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.