TÜSAD'dan hatırlatma: Her soğuk algınlığı grip değildir
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu, son günlerde artan solunum yolu şikayetleriyle ilgili açıklamalar yaptı.Doç. Dr. Nigar Dirican, soğuk algınlığı, grip ve domuz gribi gibi hastalıkların benzer belirtiler gösterse de farklı hastalıklar olduklarına dikkat çekti.
TÜSAD'ın açıklamasında, "Her soğuk algınlığı grip değildir, tedavisi farklı olabilir!" denildi.
Doç. Dr. Dirican, grip benzeri şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalardan alınan solunum yolu örneklerinde saptanan etkenleri sıraladı: İnfluenza A (özellikle H1N1, yani domuz gribi), Rhinovirus (soğuk algınlığının başlıca nedeni), insan coronavirüsleri, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV).
Dirican, açıklamasında, gribin her yıl sonbahar ve kış mevsiminde yaygınlaşan bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu belirtti.
Açıklamasına göre, virüs, öksürük ve hapşırıkla havaya karışan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Grip belirtileri arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk yer alıyor. Belirtiler genellikle 1-3 gün içinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse 1-2 hafta sürebiliyor.
Grip tedavisinde, hastaların dinlenmeleri, yeterli sıvı tüketmeleri ve gerektiğinde ağrı kesici kullanmaları öneriliyor. Antiviral ilaçlar, belirtilerin süresini kısaltabiliyor. Gripten korunmanın en etkili yolunun yıllık grip aşısı yaptırmak olduğu ifade ediliyor.
Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türü olarak biliniyor ve 2009 yılında Meksika'da başlayan bir salgınla insanlara bulaşıyor. Soğuk algınlığının (nezle) ise üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olduğu söyleniyor.
Doç. Dr. Dirican, grip, COVID-19 ve diğer solunum yolu virüslerinin yayılmasını engellemek için sağlık kuruluşlarına başvurmanın önemine vurgu yaptı ve koruyucu önlemler alınması gerektiğini hatırlattı.
Hibya Haber Ajansı