Piramit Menkul: Bu hafta sakin bir veri akışı olacak
Yeni haftanın gündemi ve beklentiler
20 Ocak 2025 Pazartesi Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku (Aralık), YD-ÜFE (Aralık) Çin; PBoC LPR Faiz Kararı Japonya; Sanayi Üretimi (Kasım) Almanya; ÜFE (Aralık)
21 Ocak 2025 Salı Türkiye; Tarım-GFE (Kasım), Yabancı Turist Sayısı (Aralık), Konut Satışları (Aralık) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ocak)
23 Ocak 2025 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Tüketici Güven Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Ocak-Öncü)
24 Ocak 2025 Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri (Ocak-Öncü) Japonya; BoJ Faiz Kararı, TÜFE (Aralık) ABD; İkinci El Konut Satışları (Aralık), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ocak-Nihai), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Ocak)
Piramit Menkul Kıymetler'in raporuna göre, ABD’de beklenenden zayıf gelen enflasyon verilerinin ardından bu hafta sakin bir veri akışı olacak. Raporda şu bilgilere yer verildi:
"Hafta boyunca Çin ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları, Japonya ve Almanya’nın enflasyon verileri, ABD, Almanya ve Euro Bölgesi’nin güven endeksleri takip edilebilir. Dünya genelinde ocak ayının öncü PMI verileri açıklanacak.
BoJ para politikası toplantısı
"Haftanın son işlem günü Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası toplantısı takip edilecek. Piyasaların büyük ölçüde beklentisi faiz artırımına gidileceği yönünde. BoJ’un politika faizini 25bp artırımla yüzde 0,50 seviyesine yükseltmesi beklenmektedir. BoJ Başkanı ve Başkan Yardımcısı da geçen hafta ocak toplantısında faiz artırımına gidilebileceği yönünde sinyal verdi.
"BoJ, politika faizini Mart 2024’te -yüzde 0,10’dan yüzde 0,10’a, Temmuz 2024’te yüzde 0,25’e yükseltmişti. Ardından, temmuz toplantısının sonrasında artan küresel volatilite ve piyasa kırılganlığı nedeniyle temkinli davranarak o zamandan beri faiz değiştirmedi. Temmuzda 161,95’e kadar yükselen USDJPY paritesi sonrasında hızlı bir düşüş eğilimiyle eylülde 139,58’e kadar gerilemişti. Ardından BoJ’un temkinli duruş mesajlarıyla birlikte yeniden yükselişe geçerek ocakta 158,87’ye kadar yükseldi. BoJ’un faiz artırımına gitmesi halinde parite üzerindeki aşağı yönlü baskı artabilir, teknik olarak yükselen trendin 154,71 civarındaki haftalık destek seviyesi test edilebilir.
"Ayrıca, cuma günü Japonya’nın aralık TÜFE rakamları takip edilecek.
Japonya ve Almanya’nın enflasyon verileri
"Pazartesi günü Almanya’da aralık ÜFE, cuma günü Japonya’nın aralık TÜFE rakamları takip edilecek. Almanya’da üretici fiyatları kasımda aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 0,1 artmıştı; aralıkta aylık yüzde 0,3 artış beklenmektedir.
"Japonya’da TÜFE kasımda aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 2,9 artarken çekirdek TÜFE yıllık yüzde 2,7 artış kaydetti; aralıkta çekirdek TÜFE’nin yıllık yüzde 3,0 artması beklenmektedir.
PBoC faiz kararı
"Haftanın ilk işlem gününde Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) kredi ana faiz oranı (LPR) kararı takip edilecek. Çin’de tüketici kredileri ve ticari krediler için gösterge niteliğindeki bir yıllık LPR yüzde 3,10, mortgage faizleri için gösterge niteliğindeki beş yıllık LPR yüzde 3,60 seviyesinde bulunmaktadır. Her iki gösterge faizde de değişiklik beklenmiyor.
Küresel PMI verileri (Ocak-öncü)
"Haftanın son işlem günü dünya genelinde ocak ayının öncü PMI verileri açıklanacak. Gün boyunca sırasıyla Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’nin (S&P Global) imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek.
"İmalat PMI tarafında; Japonya 49,0’dan aralıkta 49,6’ya yükseldi. Almanya verisi 43,0’ten aralıkta 42,5’e geriledi; ocakta 42,9’a yükselmesi beklenmektedir. Euro Bölgesi verisi 45,2’den aralıkta 45,1’e geriledi; ocakta 45,6’ya yükselmesi beklenmekte. İngiltere verisi 48,0’den aralıkta 47,0’ye geriledi; ocakta 46,9’a gerilemesi beklenmekte. ABD’de ise 49,7’den 49,4’e geriledi.
"Hizmet PMI tarafında; Japonya 50,5’ten aralıkta 50,9’a yükseldi. Almanya verisi 49,3’ten aralıkta 51,2’ye yükseldi; ocakta 51,1’e gerilemesi beklenmektedir. Euro Bölgesi verisi 49,5’ten 51,6’ya yükseldi; ocakta 51,4’e gerilemesi beklenmektedir. İngiltere’de 50,8’den 51,1’e yükseldi; ocakta 50,8’e gerilemesi beklenmektedir. ABD’de 56,1’den 56,8’e yükseldi.
ABD Başkanı Trump’ın göreve başlaması, Davos zirvesi
"Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump’ın resmen göreve başlama töreni yapılacak. Ayrıca, pazartesi günü Martin Luther King'in doğum günü dolayısıyla resmi tatil olacak ve piyasalar kapalı olacak.
"Ayrıca, Davos Zirvesi olarak bilinen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları pazartesi günü başlayacak ve dört gün sürecek.
"Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ön planda olacak. Hafta boyunca merkezi yönetim borç stoku, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), turizm istatistikleri, konut satışları ve tüketici güveni verileri takip edilebilir.
TCMB PPK toplantısı
"Bu hafta yurt içinde piyasalar, TCMB’nin perşembe günkü para politikası toplantısının sonuçlarına odaklanacaklar. Foreks Haber anketine göre piyasanın beklentisi politika faizinin 250bp indirimle yüzde 45,00 seviyesine çekileceği yönünde. Yirmi dört katılımcının yirmi üçü 250bp indirim beklemekte olup biri ise değişiklik beklememektedir.
"TÜİK verilerine göre TÜFE, aralıkta aylık yüzde 1,03 ile piyasa beklentisinden daha az artarak yılı yüzde 44,38 artışla TCMB tahminine yakın tamamladı. 2024’ün son Enflasyon Raporu’nda 2024 tahmini yüzde 44 olarak güncellenmişti; TCMB enflasyonun 2024 sonunda yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 44 olmak üzere yüzde 42-46 aralığında gerçekleşmesini öngörmekteydi. Banka, enflasyonun 2025 sonunda orta noktası yüzde 21 olmak üzere yüzde 16-26 aralığında; 2026 sonunda orta noktası yüzde 12 olmak üzere yüzde 6-18 aralığında gerçekleşeceğini öngörmektedir.
"Geçen hafta cuma günü yayımlanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre katılımcıların 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 27,07’den yüzde 25,38’e, 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 18,47’den yüzde 17,72’ye gerilerken 2025 sonu enflasyon beklentisi yüzde 27,05 oldu.
"Foreks anketinden çıkan 2025 yıl sonuna ilişkin medyan tahmin yüzde 30,00 seviyesinde olup beklenti aralığı yüzde 27,50-40,00 oldu. Katılımcılar 2025 boyunca toplam 8 faiz indirimi bekliyor. Anketten çıkan 2025 sonu TÜFE tahmini yüzde 28,00 ile önceki aya göre değişmedi.
"TCMB, kasım toplantısında ekime kıyasla dezenflasyon sürecine ilişkin daha iyimser değerlendirmeler ve faizlerin seyrine ilişkin biraz daha güvercin bir iletişim yapılmıştı. Ardından, aralık toplantısında, Mart 2024’ten beri ilk kez faizlerde değişikliğe giden TCMB, politika faizini 250bp indirimle yüzde 47,50 seviyesine çekti. Banka, Şubat 2023’ten beri ilk kez faiz indirmiş oldu. Ayrıca, banka -/+ 300bp olan faiz koridorunun -/+ 150bp bir marj ile belirlenmesine karar verildi.
Toplantı özetinde:
"Enflasyon görünümüne ilişkin olumlu değerlendirmeler sürdürülürken hizmet enflasyonunda iyileşmenin belirginleştiği, işlenmemiş gıda enflasyonunun bu ay ılımlı göründüğünü vurgulandı.
"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini ve bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini tekrar vurgulandı.
"Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğu belirtildi.
“Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.” cümlesiyle verilere bağlı bir faiz indirimi patikası izleyeceğini ve bu süreci operasyonel olarak da en iyi şekilde destekleyeceğini vurgulandı.
"Ayrıca, TCMB tarafından yayımlanan 2025 yılı para politikası strateji raporuna göre Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayısı 12’den 8’e indirildi.
"TCMB, Haziran 2023’te başladığı faiz artırımlarıyla haftalık repo faizini yüzde 8,5’ten yüzde 50 seviyesine yükseltmesinin ardından Aralık 2024 toplantısına kadar faizlerde değişikliğe gitmemişti.
Tüketici Güven Endeksi (Ocak)
"TCMB toplantısından önce sabah TSİ 10.00’da TÜİK’in açıklayacağı Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. TÜİK ve TCMB iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan endeks, kasımda 79,8 iken aralıkta yüzde 1,9 artarak 81,3 ile Haziran 2023’ten beri en yüksek değeri almıştı. Ankette, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 1,6, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 4,0, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 4,1 arttı. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu alt endeksi yüzde 3,5 azaldı.
Merkezi yönetim borç stoku, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (Aralık)
"Haftanın ilk işlem günü Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) aralık ayına ilişkin Merkezi Yönetim Borç İstatistiklerini açıklayacak. Merkezi yönetim borç stoku Ekim 2024 sonunda 8,80trln TL iken Kasım 2024 sonu itibarıyla 9,00trln TL olarak gerçekleşti. Kasım sonunda borç stokunun 3,90trln TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 5,11trln TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.
"Ayrıca, pazartesi günü TÜİK’in YD-ÜFE verileri takip edilecek. YD-ÜFE Kasım 2024’te aylık yüzde 0,86 azalırken yıllık bazda yüzde 25,19 artmıştı. Aylık bazda Eylül 2023’ten beri ilk kez gerilerken Şubat 2021’den beri en sert düşüş oldu. Temmuz 2020’den beri en yavaş yıllık artış kaydedildi.
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Kasım), yabancı turist sayısı (Aralık), konut satışları (Aralık)
"Salı günü TÜİK, kasım ayı Tarım-GFE ve aralık konut satışları verilerini açıklayacak. Tarım-GFE ekimde aylık yüzde 2,75 ve yıllık yüzde 32,59 artmıştı. Temmuzdan beri en yüksek aylık artış kaydedildi. Konut Satış İstatistikleri tarafında; Türkiye genelinde konut satışları kasımda yıllık yüzde 63,6 artarak 153 bin 14 oldu. Aralık 2022’den beri, Ekim 2024 hariç, en yüksek aylık konut satışı kaydedildi. Ekimde 165 bin 138 adet konut satılmıştı. Ocak-kasım döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artışla 1 milyon 265 bin 388 oldu.
"Salı günü, ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) Kasım 2024 Turizm İstatistiklerini yayımlayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan geçici verilere göre; kasımda Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı yıllık yüzde 8,3 artışla 2,73 milyon olurken ocak-kasım döneminde yıllık yüzde 7,1 artışla 50,04 milyon kişi oldu.
Moody’s kredi notu değerlendirmesi
"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Ratings’in bu hafta cuma günü gece yarısından sonra Türkiye kredi değerlendirme notunu yayımlaması beklenmektedir. Foreks Haber anketine göre piyasanın beklentisi ülke notunun “B1” seviyesinden “Ba3”e bir kademe yükseltileceği, not görünümünün “pozitif”ten “durağan”a çekileceği yönünde. Moody’s Ratings değerlendirme notunu takviminde yer alan günlerde açıklamayabiliyor. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu en son 19 Temmuz 2024 tarihinde "B3"ten "B1"e yükseltmiş, görünümünü ise "pozitif" olarak korumuştu. Kurumun bu yıl için Türkiye ikinci değerlendirme notu tarihi 25 Temmuz 2025. Moody’s’in çizelgesine göre B1 notu spekülatif ve önemli kredi riski kategorisinde ve yatırım yapılabilir seviyenin altında. Ba3, Ba2 ve Ba1 notları da aynı kategoride bulunmaktadır.
"Fitch 9 Eylül tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken görünümünü "pozitif"ten "durağan"a revize etmişti. S&P Global, en son 1 Kasım tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan, "BB-"ye yükseltirken görünümünü "pozitif"ten "durağan"a revize etmişti.
Geçtiğimiz hafta ne oldu?
"Küresel hisse senedi piyasalarında Japonya hariç pozitif bir seyir hakimdi. Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 1,89 azalırken, Çin CSI300 Endeksi yüzde 2,14, Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,73, Tayvan Taiex Endeksi yüzde 0,59, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,20, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,31 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2,37, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 3,11 Almanya DAX Endeksi yüzde 3,41, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 3,75 oranında değer kazandı. ABD’de ise S&P500 Endeksi yüzde 2,91, Dow Jones Endeksi yüzde 3,69, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,45 oranında yükseldi.
"Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,21 düşüşle 109,405 puandan kapandı. EURUSD paritesi yüzde 0,27 değer kazanarak 1,02718oldu. USDJPY paritesi ise yüzde 0,91 düşerek haftayı 156,259 puandan kapadı.
"ABD iki yıllıkların faizi yüzde 4,283’e, on yıllıklarının faizi yüzde 4,623’e yükseldi. Ons altın yüzde 0,51 artışla 2.703USD oldu. Brent petrol vadelileri yüzde 1,29 yükselerek 80,79USD, WTI petrol vadelileri ise yüzde 1,07 yükselişle 77,39USD seviyesinden haftayı tamamladı.
ABD TÜFE/ÜFE verileri (Aralık)
"ABD’de TÜFE aylık bazda beklentilere paralel yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda da beklentilere paralel yüzde 2,9 arttı. Açıklamanın ardından borsada vadeli işlemler yükselirken, tahvil getirileri düştü. Geçen hafta cuma günü beklenenden güçlü gelen istihdam verilerinin ardından ABD enflasyon verileri piyasanın faiz fiyatlaması ve risk iştahı açısından kritik önem arz etmektedir.
"ABD’de ÜFE aylık bazda piyasa beklentisinin altında yüzde 0,2 arttı, yıllık bazda da piyasa beklentisinin altında kalarak yüzde 3,3 yükselen endeks son 22 ayın en üst seviyesinde. Rapora göre aylık artışın arkasında enerji maliyetlerindeki yükseliş yatıyor. Toptan enerji fiyatları bu ay yüzde 3,5 artarak (benzin fiyatlarındaki yüzde 9,7'lik artışla birlikte) mal fiyatlarını ve genel endeksi yukarı çekti.
"Fed’in bir önceki hafta çarşamba günü yayımlanan son para politikası toplantısının tutanakları, politika yapıcıların, yeniden seçilen ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret ve göç politikaları nedeniyle enflasyonun hedefe inmesinin daha fazla çaba gerektirebileceğinden endişeli olduğunu göstermişti. Fed fonlama vadelilerine göre piyasa, ocak sonundaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında yüzde 99,5 ihtimalle faizlerin yüzde 4,25-4,50 seviyesinde sabit bırakılmasını beklemekte; yıl sonu itibarıyla faizlerde yüzde 35,5 ihtimalle 25bp indirim, yüzde 17,1 ihtimalle sabit bırakılmasını ve yüzde 30,0 ihtimalle 50bp indirim beklenmektedir.
İngiltere TÜFE/ÜFE verileri (Aralık)
"İngiltere’de TÜFE aylık bazda beklentilerin altında yüzde 0,3 yükselirken, yıllık bazda da beklentilerin altında yüzde 2,5 yükseldi. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda yine beklentilerin altında kalarak yüzde 0,3 yükselirken, yıllık bazda da beklentilerin altında yüzde 3,2 yükseldi. ÜFE ise aylık bazda beklentilerin altında yüzde 0,1 yükselirken, yıllık bazda yüzde 1,5 geriledi. Aylık bazda çekirdek ÜFE değişmezken, yıllık bazda yüzde 1,5 arttı. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) resmi enflasyon hedefi yüzde 2,00, politika faizi yüzde 4,75 seviyesinde bulunmaktadır. BoE kasımda 25bp faiz indirimine gitmişti.
Almanya TÜFE verisi (Aralık-Nihai)
"Almanya’da TÜFE aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 0,5 artarken, yıllık bazda ise beklentilere paralel yüzde 2,6 artarak son 10 ayın en güçlü artışını gerçekleştirdi.
AMB para politikası toplantı tutanakları
"Euro Bölgesi’nde perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yılın dördüncü faiz indirimine gittiği 12 Aralık tarihli, yılın son para politikası toplantısının tutanaklarını yayımlandı. Banka, söz konusu toplantıda piyasa beklentisine paralel 25bp’lık bir faiz indirimine gidilerek mevduat faizini yüzde 3 seviyesine indirdi. İndirimin ardından ana refinansman faizi yüzde 3,15, marjinal borç verme faizi ise yüzde 3,40 seviyesinde bulunmaktadır.
"AMB projeksiyonları, piyasanın faiz indirimleri beklentisiyle uyumlu bir parasal gevşeme eğilimini ortaya koymaktadır. Aralık projeksiyonları, daha düşük politika faizlerinin ve gevşek finansman koşullarının enflasyonu istikrara kavuşturmak için kritik olduğunu göstermektedir. Ancak, ekonomik görünümde yukarı veya aşağı yönlü şoklar, gevşeme hızında değişikliklere neden olabilir.
"AMB, enflasyon hedefine ulaşmak yerine "hedefte sürdürülebilir bir istikrar" sağlama vurgusuna geçiş yapıp iletişim dilini değiştirerek, politika yaklaşımında bir esnekliğe gitmiştir.
"Büyüme tahminleri konusunda endişeler devam etmektedir. Euro Bölgesi'nin ticaret ortaklarının politikalarındaki belirsizlikler ve ABD'nin ticaret politikalarındaki olumsuz gelişmeler, büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluştururken, enflasyon üzerindeki etkileri belirsizdir.
"Yurt içinde Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi yüzde 0,68 yükselişle 9,977 puandan, BIST30 Endeksi yüzde 0,91 yükselişle 11.012 puandan haftayı tamamladı. Banka Endeksi yüzde 2,11 yükselirken, Sınai Endeks yüzde 0,43 değer kaybetti. USDTRY kuru 35,51, EURTRY kuru 36,47 seviyesinden haftayı tamamladı. Hazine tahvillerinde; iki yıllıkların faizi haftayı yüzde 36,52’den, on yıllıkların faizi yüzde 26,20’den kapattı.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Ocak)
"TCMB’nin reel ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan katılımcılarla yaptığı ankette yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 27,05, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,38, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 17,72 olarak gerçekleşmiştir.
"Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 45,00 olurken, TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de yüzde 45,00 olmuştur.
"Katılımcıların yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi 43,03 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 43,81 TL olarak gerçekleşmiştir.
"Katılımcıların 2025 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3,1, 2026 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3,9 olarak gerçekleşmiştir.
Yurt içinde bütçe dengesi (Aralık)
"Kasımda, bütçe dengesi 829,21mlr TL, faiz dışı denge 753,95mlr TL açık verdi. Ocak-aralık döneminde bütçe dengesi 2,10trln TL, faiz dışı denge 835,69mlr TL açık verdi.
Yurt içinde perakende satışlar, cari denge (Kasım)
"Perakende satış hacmi kasımda aylık yüzde 1,9 artarken yıllık bazda ise yüzde 16,4 arttı.
"Cari işlemler hesabı haziran ayından bu yana ilk defa açık verdi. Piyasa beklentisi açığın 3,00mlr USD olacağı yönündeyken kasım ayında 2,87mlr USD açık vermiş oldu. Altın ve enerji harç denge ise 3,44mlr USD fazla verdi. Cari denge ocak-kasım döneminde ise toplamda 5,60mlr USD açık verdi.
Konut Fiyat Endeksi (Aralık), Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Kasım)
"Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,0 artarken, yıllık bazda yüzde 29,4 oranında artmıştır. Reel olarak ise yüzde 10,4 oranında azalış mevcuttur.
"Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç stoku bir önceki aya göre yüzde 0,8 oranında azalarak 178,76mlr USD’ye geriledi.
"Bankalar kaynaklı stok, bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında azalarak 81,59mlr USD’ye, Merkez Bankası kaynaklı yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında azalarak 36,13mlr USD’ye geriledi.
Hibya Haber Ajansı