Gedik Yatırım'dan yurt dışı hisse senetleri analizi
Gedik Yatırım'ın yurt dışı hisse senetleri hakkında yaptığı analizinde şu ifadeler yer aldı:
"INTEL (INTC),Intel Hisseleri, CEO Pat Gelsinger'ın şirketin maliyetleri azaltma ve işini yeniden yapılandırma planları hakkında bilgi vermesinin ardından Pazartesi günü kapanış sonrası uzatılmış seansta yaklaşık yüzde 8 oranında yükseldi. Gelsinger, kapanışın ardından çalışanlara gönderdiği mailde, Intel’in maliyetleri azaltmak için işten çıkarmalar, taşınmaz varlıkları azaltma ve Altera programlanabilir çip birimindeki hissesinin bir kısmını satma gibi adımlar attığını belirtti. Şirket ayrıca çip üretim kolunu ayrı bir iştirak haline getirmeyi ve Amazon (AMZN) ile ABD ordusu için çip üretmeyi planladığını söyledi. Hisse, askeriye için özel çip üretme sözleşmesiyle ilgili Bloomberg raporunun ardından ana seansta yüzde 6'dan fazla yükselmişti.
"MODERNA (MRNA), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 20 Eylül'den itibaren ABD genel halkına Pfizer/BioNTech veya Moderna'nın Covid-19 aşılarının üçüncü dozunu sunma planını açıkladı. Önceki yönergelere göre değişiklik, yüksek derecede bulaşıcı Delta varyantındaki artışın ardından geldi. ABD, zaten bağışıklığı baskılanmış kişilere üçüncü doz uygularken, İsrail de üçüncü dozu uygulamaya başladı. Birçok Avrupa ülkesi, savunmasız gruplara üçüncü doz sunmayı planlıyor.
"Moderna geride bıraktığımız ABD seansında yüzde 1,3 yükseldi. Bugün itibarıyla biyoteknoloji şirketinin hisseleri son bir ayda yüzde 21,37 değer kaybetmişti. Bu kayıp, aynı dönemde sağlık sektörünün elde ettiği yüzde 3,34'lük kazanç ile S&P 500'ün elde ettiği yüzde 3,67'lik getirilerin gerisinde kalmıştı.
"BOEING (BA) ,Amerikan havacılık şirketi Boeing ve en büyük işçi sendikası arasındaki müzakereler, salı günü işçi sözleşmesi üzerine tekrar başlayacak. Bu görüşmeler sonucunda, borç içinde olan ve günlük yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kayıp yaşayan şirket grevi hızlı bir şekilde sona erdirmeyi hedefliyor. Seattle bölgesindeki 30,000'den fazla Boeing fabrikası çalışanı, Cuma günü 16 yıl aradan sonra sunulan ilk sözleşme teklifini büyük bir çoğunlukla reddettikten sonra greve gitmişti. Bu teklif, dört yıl boyunca yüzde 25 oranında maaş artışı içeriyor ancak yıllık performans primini kaldırıyordu."
Hibya Haber Ajansı