Diyarbakır’da Osmanlı macunu geleneği sürdürülüyor
Seyyar tezgahta 10 yıldır macun satan esnaf Ömer Yiğit, “Osmanlı macununun çok eski bir tarihi var. Seyyar arabalar içerisinde 6 köşeli üçgenler içerisinde genelde 6 renk, 6 farklı lezzet olarak insanlara satılıyor. İçerisinde karanfil, zencefil, tarçın, hibiskus, limon, nane, portakal malzemeleri kullanılıyor. Baharatların şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanan Osmanlı macunu ince çubuklara dolayarak satılıyor.” dedi.
Macun renginin doğal meyvelerden elde edildiğini belirten Yiğit, “Kaynayan suya katılan meyveler ile yoğunlaşması beklenir, içerisine eklenen baharatlar macuna tat verir. Yoğunluğu kalınlaştıktan sonra ince tahta çubuklara sarılarak tadıma sunulur. Osmanlı macununun faydaları arasında yoğunluğu gidermesi, sindirimi kolaylaştırması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi yer alıyor.” açıklamasını yaptı.
Yiğit, fiyatların ise çubuk olarak 30 TL olduğunu söyledi.
Hibya Haber Ajansı