Diyarbakır'da 'Kültürel Erişte Kesme Günü' geleneği devam ettiriliyor

Eski kültürel bir adet olan Kültürel Erişte Kesme Günü' yöre halkı kadınlarının toplanarak imece usulü gerçekleştiriyor. Sur ilçesinde yer alan DİTAV Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Birsen İnal, eskiden beri süregelen bu geleneği devam ettirdiklerini belirterek, “ Diyarbakır'da bir kültürümüz var erişte kesme günü. Eskiden beri biri 'ben bu hafta erişte keseceğim' diye tüm komşulara haber verir. Komşular toplanıp erişte kesmeye başlar" dedi. Erişte yapımının aşamalarından bahseden İnal, yapılan erişte hamurunun tek tek küçük parçalara ayrılarak kesildiğini, kesilirken de kadınlar tarafından şarkı, türkü söylendiğini ve hikaye anlatıldığını söyledi. Birsen İnal Hibya'ya yaptığı açıklamada erişte kesme gününün bir özelliğinden de şöyle bahsetti: "Erişte kesme gününün bir önemli özelliği de bu günde kız beğenilirdi. Anneler veya kadın akrabalar oğullarına kızı erişte kesme gününde bakardı. Örtünün altı, minderin dibi bakılırdı. Kız ona göre beğenilirdi. Bizde bir söz vardır: 'Köşesine bak, bezini al anasına bak,kızını al' denir. Ev temizse kız beğenilirdi. Hamam günü belirlenir,belirlenen günde gidilir kız hamamda da görülür ve ona göre istenirdi. "Eskiden kadın kadının kurdu değil,yurduydu" DİTAV Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Birsen İnal, tüm mahallenin tek tek erişte gününün önceden belirlendiğine dikkat çekerek ev sahibinin kendi istediği,hazırladığı kadar erişte kesilirdi "Erişte günü gelsin diye gün sayardık" diyen İnal,  "Biz de eskiden kadın kadının kurdu değil,yurduydu. Bir arada olduğumuzda hem eğlenir hem de erişte yapardık.Komşu komşuyla hep yardımlaşırdı.Bizde şimdi yeni nesillerimize bu gelenegimizi,kültürümüzü öğretmek için böyle etkinlikler düzenleyerek kültürümüze ait herşeyi Yaşatmaya,yaşattırmaya nesillerce sürdürmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.     Hibya Haber Ajansı