A1 Capital: ABD'de perakende satışlar, Aralık ayında yüzde 0,4 arttı
A1 Capital'in raporuna göre, ABD'de perakende satışlar, hanelerin motorlu taşıtlar ve diğer çeşitli malları satın almasıyla Aralık ayında yüzde 0,4 arttı. Raporda şu bilgiler verildi:
"Bu durum, ekonomideki güçlü talebe işaret ederken, FED’in bu yıl faiz oranlarını düşürme konusundaki temkinli yaklaşımını daha da güçlendirdi. Zaten Ekonomi tam istihdamdayken parasal teşvikten gelen bir itmeye gerek yok. Ama, Fed üyesi Christopher Waller, dün enflasyonun düşmeye devam edeceği ve merkez bankasının faiz oranlarını beklenenden daha erken ve hızlı bir şekilde tekrar düşürmesine olanak tanıyacağı yönündeki umudunu dile getirdi. ABD Hazine tahvil getirileri Waller'ın yorumları üzerine düştü, dolar ise bir dizi para birimine karşı değer kaybetti. Gümrük vergileri bu yıl en önemli aşağı yönlü risk olmaya devam ediyor ve tüketim mallarındaki yüksek enflasyon yükü orantısız bir şekilde düşük gelirli hanelerin üzerine binecek ve bu da iki vitesli bir ABD tüketicisinin risklerini artıracaktır.
"Fed'in Çarşamba günkü Beige Book raporu, istihdamın Ocak ayı başında "dengede yükseldiğini" belirtmişti. Birçok sektördeki temaslar, vasıflı işçi bulmada zorluk yaşandığını ve işten çıkarma raporlarının nadir kaldığını" söyledi ancak "bazı bölgelerdeki temaslar, gelecekteki personel ihtiyaçları konusunda daha fazla belirsizlik ifade etti" diye eklemişlerdi. İş piyasası 2025'te sağlam kalacak," dedi. "İş büyümesi için olumsuz bir risk, yeni gelen yönetimden kaynaklanan göç kısıtlamaları potansiyelidir, bu da mevcut işçi sayısını kısıtlayacaktır.
"Bildiğiniz gibi Trump, küresel ithalata yüzde 10 gümrük vergisi, uyuşturucu ve ABD sınırlarından geçen göçmenlere yönelik kısıtlamalar getirilene kadar Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25 cezai vergi ve Çin mallarına yüzde 60 gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. Dünya Bankası, ABD'nin tüm ürünlere uygulayacağı yüzde 10'luk gümrük vergilerinin, ABD'nin ticaret ortaklarının da kendi gümrük vergileriyle karşılık vermesi halinde, 2025 yılında zaten yüzde 2,7 olan zayıf küresel ekonomik büyümeyi 0,3 puan azaltabileceği konusunda uyardı. ABD Başkanı seçilen Donald Trump tarafından vaat edilen bu tür tarifelerin, misilleme önlemleri uygulanırsa ABD büyümesini - 2025'te yüzde 2,3'e ulaşması tahmin ediliyor - yüzde 0,9 oranında azaltabileceğini söyledi. Ancak, ABD vergi kesintilerinin uzatılması durumunda ABD büyümesinin 2026'da 0,4 puan artabileceğini, ancak bunun yalnızca küçük küresel yayılmalarla olabileceğini belirtti.
"Gelişmekte olan ekonomilere yönelik doğrudan yabancı yatırımların şu anda 2000'li yılların başındaki seviyenin yaklaşık yarısına ulaştığını, küresel ticaret kısıtlamalarının ise 2010-2019 ortalamasının beş katına çıktığını belirtti.
"Raporda, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin, yüksek borç yükü, zayıf yatırım, durgun üretkenlik artışı ve iklim değişikliğinin artan maliyetleri nedeniyle pandemi öncesi tahminlerin çok altında kalarak 2025 ve 2026'da yüzde 4'e ulaşmasının beklendiği belirtildi. Dünya Bankası, Gelişmekte olan ekonomiler için önümüzdeki 25 yıl, son 25 yıldan daha zorlu olacak" dedi ve ülkeleri yatırımı teşvik etmek ve ticaret ilişkilerini derinleştirmek için iç reformları benimsemeye çağırdı.
"Dünya Bankası raporunda, "Önümüzdeki iki yıl içinde gelişmekte olan ekonomiler ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilir, Yüksek küresel politika belirsizliği yatırımcı güvenini zayıflatabilir ve finansman akışlarını kısıtlayabilir. Artan ticaret gerginlikleri küresel büyümeyi azaltabilir. Kalıcı enflasyon faiz oranlarında beklenen kesintileri geciktirebilir denildi.
"Altın fiyatları, bu hafta zayıf bir enflasyon verisinin Fed'in daha ılımlı bir politika izleyeceği yönündeki bahisleri artırmasının ardından, ABD'deki son ekonomik verilerin Hazine tahvili getirileri üzerinde daha fazla baskı oluşturmasının ardından Perşembe günü bir aydan uzun süredir en yüksek seviyesine çıktı."
Hibya Haber Ajansı